Perhetyö, jälkihuolto ja tukihenkilötoiminta

Perhetyö, jälkihuolto ja tukihenkilötoiminta

Perhetyö

Perhetyöntekijöinä toimii Milla Ritanen-Taskinen, Heli Kaipiainen ja Laura Heiskanen.

Per­he­työ on lap­si­per­hei­den aut­ta­mis­ta ja tu­ke­mis­ta ar­jes­sa esim. kes­kus­te­lua, oh­jaus­ta, neu­von­taa ja mal­lin­ta­mis­ta se­kä yh­des­sä te­ke­mis­tä. Per­he­työn tar­peen per­hees­sä voi ai­heut­taa: elä­män­ti­lan­teen yl­lät­tä­vä muu­tos, krii­si, päih­deon­gel­ma, uu­pu­mus, lap­sen käyt­täy­ty­mi­seen tai kou­lun­käyn­tiin liit­ty­vät on­gel­mat. 

Per­he­työ toi­mii lap­si­per­hei­den en­nal­taeh­käi­se­vä­nä var­hai­sen tuen pal­ve­lu­na. Yh­teis­työ­tä teh­dään mm. äi­tiys-, las­ten- ja per­he­neu­vo­lan, päi­vä­hoi­don, kou­lun ja te­ra­pia­työn­te­ki­jöi­den kans­sa. Per­he­työ voi al­kaa myös las­ten­suo­je­lun avo­huol­lon tu­ki­toi­men­pi­tee­nä, jol­loin se pe­rus­tuu so­siaa­li­työn­te­ki­jän yh­des­sä asiak­kaan kans­sa te­ke­mään so­siaa­li­työn suun­ni­tel­maan.

Työs­ken­te­ly on ta­voit­teel­lis­ta, suun­ni­tel­mal­lis­ta se­kä mää­räai­kaan ra­jat­tua. Per­he­työn ta­voit­teet mää­ri­tel­lään per­he- ja ti­lan­ne­koh­tai­ses­ti. Asia­kas­ta­paa­mi­set kir­ja­taan asia­kas­tie­to­jär­jes­tel­mään. Työn­te­ki­jän ja per­heen vä­li­nen suh­de pe­rus­tuu luot­ta­muk­sel­li­suu­teen.

Per­he­työn ta­voit­teet: 

  1. per­heen omien voi­ma­va­ro­jen ja toi­min­ta­ky­vyn vah­vis­ta­mi­nen 
  2. van­hem­muu­den tu­ke­mi­nen 
  3. van­hem­man ja lap­sen vä­li­sen vuo­ro­vai­ku­tuk­sen tu­ke­mi­nen 
  4. lap­sen ja nuo­ren hoi­don ja kas­va­tuk­sen tu­ke­mi­nen 
  5. so­siaa­lis­ten ver­kos­to­jen laa­jen­ta­mi­nen
  6. per­heen elä­män­laa­dun pa­ran­ta­mi­nen ja ar­jen hal­lin­ta 
  7. per­heen it­se­näi­nen sel­viy­ty­mi­nen ar­jes­sa

Tehostettu perhetyö

Tehostettua perhetyötä tarvitaan, mikäli lapsella on erityistä suojelun tarvetta. Taustalla saattaa olla monia vakavia ja pitkäänkin jatkuneita ongelmia, kuten perheen sisäisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhteiden muodostumisen vakavia häiriöitä, perheristiriitoja, sosiaalisia käytöshäiriöitä, psyykkisiä tai neuropsykiatrisia pulmia tai äkillisiä kriisitilanteita.

Tehostetussa perhetyössä työskennellään sekä kunkin perheenjäsenen kanssa erikseen että koko perheen kanssa. Työskentelyllä tuetaan vanhempia heidän kasvatustehtävässään sekä tarvittaessa puututaan lapsen tai vanhemman toimintaan silloin, kun se on lapsen suojelun näkökulmasta perusteltua. Vanhempien voimavaroja arvioidaan yhdessä heidän kanssaan ja edistetään lapsen hyvinvointia ja turvallista arkea.

Työskentelyn lähtökohtana aina yhteistyö. Tehostetun perhetyön onnistumisen keskeinen edellytys on, että perhe tunnistaa muutostarpeet ja on motivoitunut työskentelemään ongelmiensa korjaamiseksi. Tehostetun perhetyön aloittamisesta, jakson pituudesta, seurannasta ja arvioinnista päätetään yhdessä lastensuojelun sosiaalityöntekijän ja perheen kanssa. 

Tehostettu perhetyö on yleensä viikoittaista, jopa useita kertoja viikossa tapahtuvaa ja kuukausia kestävää intensiivistä työskentelyä koko perheen kanssa.

Lastensuojelun tehostettu perhetyö on lastensuojelulain 36 §:n mukainen avohuollon tukitoimi.

Jälkihuolto

Jälkihuollon ohjaajina toimivat Mikko Ryynänen ja Heli Kaipiainen.

Lapsi tai nuori saattaa tarvita tukea ja apua vielä sijoituksen jälkeenkin. Tätä kutsutaan jälkihuolloksi. Lain mukaan sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen on järjestettävä lapselle tai nuorelle jälkihuoltoa, jos lapsi on ollut huostaanotettuna taikka sijoitettuna avohuollon tukitoimin vähintään puoli vuotta. Jokaisella jälkihuoltonuorella on oma nimetty sosiaalityöntekijä. Jälkihuolto on vapaehtoisuuteen perustuvaa palvelua. Jälkihuollon palveluiden piiriin on mahdollista palata, vaikka siitä olisi aiemmin kieltäytynyt.

Jälkihuollon tarkoituksena on helpottaa lapsen tai nuoren itsenäistymistä tai palaamista kotiin. Jälkihuoltoa voidaan antaa myös täysi-ikäiselle nuorelle siihen asti, kun hän täyttää 25 vuotta. Nuoren kanssa yhdessä sovitaan ja suunnitellaan, mitä palveluita ja tukitoimia jälkihuolto käytännössä tarkoittaa. Jälkihuolto on kaiken sen tuen ja avun järjestämistä, jolla nuorta tuetaan harjaantumaan kohti itsenäistä elämää. Apua ja tukea voidaan myöntää asumiseen liittyvissä asioissa, taloudellisissa asioissa (esim. harrastustoiminta), koulunkäyntiin ja työelämään liittyvissä tilanteissa sekä ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa.

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminnasta vastaa Mikko Ryynänen.

Tukihenkilötoiminta on tarkoitettu erityisen tuen tarpeessa oleville tai lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille ja nuorille. Tuettavat ovat 7–18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat perheen ulkopuolisen aikuisen seuraa ja tukea. Tukihenkilön kanssa lapsi tai nuori voi hankkia positiivisia kokemuksia ja elämyksiä. Tukihenkilö voi myös tarjota vanhemmalle hengähdystauon. Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta yhdessä sovittujen aikataulujen mukaan.

Lastensuojelun tehostettu perhetyö on lastensuojelulain 36 §:n mukainen avohuollon tukitoimi.